OM weerlegt kritiek arrestatie 'Irakmilitair'

De voorzitter van het college van procureurs-generaal, mr. Joan de Wijkerslooth, zegt dat de Nederlandse mariniers in Irak een duidelijke geweldsinstructie hebben. Hij begrijpt daarom ook niet waarom sommige militaire-vakbonden zich erover beklaagd hebben dat deze onduidelijk zouden zijn.

De kritiek kwam nadat het openbaar ministerie (OM) een 43-jarige Nederlandse marinier in Irak aanhield die een Irakees had gedood.

Volgens de Wijkerslooth betwijfelt het OM of de betrokken militair zich aan de geldende geweldsinstructie heeft gehouden. De Wijkerslooth, die de baas is van het Nederlandse OM, zei vanavond in het actualiteitenprogramma NOVA dat de verdachte marinier twee keer zou hebben geschoten. Het lichaam van de gedode Irakees is niet onderzocht, maar toch meent de Wijkerslooth dat er voldoende informatie voor handen is voor de verdenking van moord, doodslag of dood door schuld. Hij gaf in NOVA aan dat er getuigenverklaringen over het fatale incident zijn.

De van moord verdachte marinier wordt vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem. Het OM zal verzoeken om hem langer vast te mogen zetten.