Foto gestolen bij expositie A'damse Stopera

Tien personen hebben gisterochtend gewapend met boormachines en koevoeten geprobeerd foto's te stelen bij de expositie 'De Aarde vanuit de Hemel', die gehouden wordt bij de Stopera in Amsterdam. De foto's zijn gemaakt door de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand en waren eerder al te zien in negen andere Europese steden.

Volgens de organisatie van de expositie heeft het er alle schijn van dat er sprake is van een diefstal op aanvraag. De dieven probeerden de meest populaire foto's te stelen. Een bewaker die de diefstal zag gebeuren werd tijdens een poging de vandalen te stoppen aangevallen met een koevoet. De dieven namen drie beelden mee en beschadigden acht andere foto's. Doordat de bewaker de politie toch nog snel kon alarmeren, moesten de dieven twee gestolen foto's achterlaten.

Op dit moment is alleen de foto 'Dromedarissen in Mauretanië' nog zoek. Het gaat om een enorme foto van 1.20 bij 1.80 meter, bevestigd op een 20 kilo wegende metalen plaat. De Deense organisatoren van de expositie, Soren Rud en Stine Norden, zijn zeer geschokt over de diefstal. Volgens hen had de tentoonstelling in Amsterdam tot op dit moment de minste last van vandalisme.