Bomveilige auto is te zwaar

De minister-president van Noorwegen heeft al meer dan een maand een nieuwe auto, die hem beveiligt tegen bomaanslagen. Het enige nadeel is dat Kjell Magne Bondevik de wagen niet mag gebruiken, ondanks een dreiging van een aanslag door Al Qaeda. Het voertuig is namelijk te zwaar, zo hebben de wegauthoriteiten geoordeeld.

De auto, gebouwd door het Duitse BMW AG volgens specificaties die voor leiders van NAVO-landen van toepassing zijn, weegt ruim vier ton, veroorzaakt door bepantsering en dikke kogelvrije ruiten. Dat is ongeveer 41 kilo zwaarder dan een auto mag wegen om op de Noorse wegen te mogen rijden.

"We verwachten dat het probleem binnen een week of twee is verholpen," aldus de woorvoerder van Bondevik. Het lichter maken van de wagen heeft overigens wel een vermindering van de veiligheid tot het gevolg.

In mei riep Al Qaeda-leider Osama bin Laden moslims op aanslagen te plegen op doelen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Noorwegen. Waarom hij ook Noorwegen, dat niet deelnam aan de oorlog in Irak, aanwees is onbekend.