CIA: 'Iran trachtte kernwapens te krijgen'

Iran heeft dit jaar nog 'krachtige' pogingen ondernomen om massavernietigingswapens te produceren. Teheran heeft daarbij de hulp ingeschakeld van onder meer Rusland, China, Noord-Korea en verscheidene Europese landen. Dit staat in een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA dat vrijdag aan het Amerikaanse Congres is gepresenteerd.

"De VS blijven ervan overtuigd dat Teheran een clandestien kernwapenprogramma nastreeft", aldus de CIA. De CIA zou ook in het bezit zijn van satellietfoto's, waarop te zien zou zijn hoe Iran een centrifugesysteem voor de verrijking van uranium probeert te verbergen.

Het verrijkte uranium kan gebruikt worden voor kernwapens. Ook heeft de islamitische republiek volgens de CIA een zwaarwateronderzoeksreactor aangeschaft waarmee het "plutonium kan produceren voor nucleaire wapens." Teheran was volgens het halfjaarlijkse rapport van de inlichtingendienst bovendien ook drukdoende met het najagen van een biologisch en chemisch wapenprogramma.

Het CIA-rapport maakt verder melding van Noord-Korea en Syrië. De CIA zegt een 'groeiende zorg' te hebben over de nucleaire activiteiten van Syrië. Het land heeft een onderzoekcentrum voor kernenergie. De Verenigde Staten verdenken Syrië ervan terrorisme te steunen.