De Inuit willen terug naar hun vaderland

Sessy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Inuit uit Groenland hebben een aanklacht ingediend bij de hoogste rechtbank van Denemarken. Zij menen illegaal te zijn verjaagd uit hun natuurlijke leefomgeving. Het volk werd in 1953 door de Denen verjaagd omdat hun woonomgeving moest wijken voor de Amerikaanse basis Thule.

Het betreft één van de belangrijkste en meest geheime Amerikaanse luchtbases. Thule zal in de toekomst van essentieel belang worden voor het "Star Wars Missile Defense System". Vanuit Groenland kunnen de Amerikanen de militaire activiteiten van Rusland beter in de gaten houden. Ook kan er eerder worden gereageerd op een mogelijke nucleaire aanval.

De advocaten van de Inuit zeggen dat het gebied waar zij heen verjaagd zijn niet genoeg voedsel oplevert om het voortbestaan van het volk te waarborgen. Vier jaar geleden besliste een Deense rechtbank al dat ze onrechtmatig verplaatst zijn. Nu moet er worden besloten of ze weer terug mogen keren naar hun vaderland.

De advocaten zeggen dat als zij de zaak winnen, de Amerikanen hun basis zullen moeten verplaatsen. Experts zeggen dat het er erg om zal spannen, en schatten de kans op winst voor de Inuit op 50%.