Justitie-woordvoerder schokt Turkse natie

De Turkse natie heeft geschokt gereageerd op woordvoerder Dogan Soyaslan van het Turkse ministerie van Justitie. De professor stelt dat, omdat alle Turkse mannen met een maagd willen trouwen, het voor een verkrachte vrouw beter is om met de dader te trouwen; dan heeft ze tenminste een man, en ''tijd heelt alle wonden. Ooit zal ze van haar verkrachter houden. Ze kunnen samen heel gelukkig worden''. Volgens Soyaslan moeten Turkse mannen ook niets hebben van een vrouw die is verkracht.

De uitspraken van Soyaslan zorgden voor veel ophef in Turkije: Turkse vrouwen zeiden dat Soyaslan een zieke geest heeft, en politici vinden het verkeerd dat Turkije regeringswoordvoerders zoals Soyaslan in dienst heeft.

Soyaslan kwamt tot zijn uitspraken omdat hij het niet eens is met de mogelijke hervorming van artikel 372 van het wetboek van strafrecht. Daarin staat dat een verkrachter die zijn slachtoffer trouwt, vrijuit gaat. Soyaslan: ''Het probleem wordt al opgelost met een huwelijk. Zo redt de vrouw meteen haar eer''.

Nimet Cubukcu, afgevaardigde van de regerende islamitische AK-partij, is het totaal oneens met de professor. Zij zegt dat de meeste verkrachtingen in Turkije juist een gedwongen huwelijk tot doel hebben. ''Een man verkracht een vrouw, omdat hij anders niet met haar kan trouwen. Omdat zij hem niet wil bijvoorbeeld. Of omdat haar ouders tegen het huwelijk zijn''. Een vrouw die is verkracht en gedwongen moet trouwen, zal systematisch worden verkracht door haar echtgenoot, zo meent Cubukcu.

Soyaslan trok zich overigens weinig aan van de kritiek en zette er zelfs een tandje bij: ''Een man die mijn zusje ontvoerd en niet met haar wil trouwen, die schiet ik dood''.