Appèl tegen antisemitisme in A'dam

Op 9 november organiseert het Centraal Joods Overleg (CJO) in Amsterdam een demonstratie tegen het toenemende antisemitisme. Het protest wordt gesteund door het Contactorgaan Moslims Overheid in oprichting, de rooms-katholieke bisschoppenconferentie en de drie protestantse Samen op Weg-kerken. De demonstratie wordt gehouden op de 65e herdenking van de Kristallnacht, toen het nazi-geweld tegen de joden losbarstte.

Reden is dat steeds meer joden in Amsterdam zich meer en meer onveiliger gaan voelen door het toenemende antisemitisme. In Amsterdam en randgemeenten leeft bijna 50% van de ruim 40.000 joden in Nederland. Traditioneel geklede joden mijden delen van de hoofdstad of laten hun keppeltje thuis, uit angst te worden lastiggevallen door groepjes Arabische jongeren. Amsterdam-West dreigt volgens hen een no-go area te worden.

Probleemjongeren met een islamitische achtergrond beroepen zich op het Israëlisch geweld tegen Palestijnen om joden in Nederland lastig te vallen. Jongerenrabbijn Menachem Sebbag van het NIK overweegt te verhuizen naar het buitenland als de situatie niet verbetert. ''Sharon-aanhanger, moordenaar, roepen ze tegen mij. Maar wat heb ik met de Israëlische politiek te maken?'' Ook in de Liberaal Joodse Gemeente neemt de spanning toe. Er heerst een algemeen gevoel van onbehagen: op dit moment wordt er gescholden. Wanneer gaat het over in slaan?

Volgens Halim el Madkouri, secretaris van het 'Marokkaans-Nederlands Interactie Team Jeugd', dat bemiddelt in wijken waar jongeren overlast veroorzaken, loopt men het risico dat Amsterdam met een heel groot probleem komt te zitten, als er niet wordt ingegrepen.

De Amsterdamse burgervader Job Cohen laat weten dat het toenemend antisemitisme een 'groeiend aandachtspunt' is in de gemeente. Maar ook hij kan niet alles alleen oplossen.

Volgens het CJO maakt de joodse gemeenschap zich grote zorgen. Zo ligt de kreet 'Joden moeten we doden' zelfs bestorven op de lippen van jonge kinderen en klinkt de uitspraak notabene op 4 mei door de hoofdstad. Educatie over de holocaust stuit op weerstand bij bepaalde leerlingen. Joden met keppels worden op straat nageroepen, belasterd en belaagd.

De demonstratie wordt op 9 november gehouden bij het monument voor het joods verzet bij de Stopera. Daar zullen diverse politici en religieuze leiders het woord voeren.