Privé-notities A'damse PvdA'er lekken uit

Opnieuw heeft een PvdA'er in Amsterdam zich vergaloppeerd aan de term Kut-Marokkanen. Het gaat om Tjalling Halbertsma, fractievoorzitter van de PvdA. Hij schreef een privé-notitie bij een bezuiniginsplan over de boot 'De klipper Stad Amsterdam', een uit 1997 stammend project voor werkloze jongeren. 'Wegbezuinigen? Zet die kut-Marokkaantjes er maar op, kunnen we ze 'kielhalen' als ze niet willen luisteren'.

De privé-notities van Halbertsma, hij schreef er velen bij het doorworstelen van de 557 pagina's tellende stadsbegroting, werden verspreid onder de vijftien raadsleden en de drie wethouders van de PvdA. Onbekend is wie de quote over de Marokkanen naar buiten heeft gebracht.

Halbertsma zegt dat de opmerking in overdrachtelijke zin was bedoeld. ''Zo van: voor die rotjochies die nu de stad op stelten zetten, kan zo'n schip nog goede diensten bewijzen. Natuurlijk vind ik niet letterlijk dat we nu Marokkanen moeten kielhalen.'' Niet iedere PvdA'er zag er kennelijk de humor van in. Stigmatisering van de Marokkaanse medemens, luidt kortgezegd het oordeel. Onder leiding van PvdA-raadslid Bouwe Olij werd een extra vergadering over de zaak geëist. Dat gaat niet door, maar Halbertsma zal wel vanavond aan het begin van de fractievergadering om uitleg worden gevraagd. Hij is bereid zijn excuses aan te bieden.

Partijleider Rob Oudkerk is woedend dat de notitie van Halbertsma naar buiten is gebracht." Het gaat om een intern stuk", zo zegt hij. "Daarin staan wel meer pittige commentaren op de begroting, ook over de onderdelen waar ikzelf over ga. Wat is dat voor gezeik", bijvoorbeeld. ''Iedereen die Halbertsma een beetje kent, weet dat hij er geen kwaad mee in de zin heeft gehad. Het kan niet anders dan dat hier onzuivere motieven in het spel zijn. Dit kan niet zonder consequenties blijven''.