Schade criminele jongeren verhalen op ouders

Mogelijkerwijs wordt in de toekomst schade die door criminele jongeren is veroorzaakt verhaald op de jongeren ouders van de jongeren. Dit zei minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Intergratie vandaag in het programma netwerk. Verdonk verklaarde ook het korten van uitkeringen van Marokkaanse ouders wanneer hun kinderen zich misdragen te overwegen.

De uitspraken van de minister kwamen als reactie op berichten die eerder deze week in diverse media zijn verschenen over criminele Marokkaanse jongeren. Die zouden 'schokkend' zijn aldus Verdonk. De grens zou, op een aantal punten, zeker zijn bereikt. De minister verklaarde wel dat het slechts om een kleine groep gaat, het zou daarom niet eerlijk zijn om de hele Marokkaanse gemeenschap ervoor aan te kijken.

De minister wil dat het verplicht wordt voor allochtonen om kennis te hebben van de 'meest basale normen en waarden' die in Nederland van kracht zijn. Ook verklaarde de minister dat ze de komende tijd in de grote steden zelf in gesprek zal gaan met leden van de Marokkaanse gemeenschap.

"Ouders zouden verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kind", aldus Verdonk.