Amsterdam wil meer vrouwen aan top

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil meer vrouwen in topfuncties. Het is de bedoeling dat in 2006 ruim 40 procent van de directeuren binnen de gemeente en stadsdeelsecretarissen van het vrouwelijk geslacht zijn. Dit was vorig jaar nog 24 procent.

Burgemeester Cohen, die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid in Amsterdam, sprak deze week met elf vrouwen in topfuncties uit verschillende sectoren in de maatschappij. Hij wilde te weten komen wat hen heeft bewogen om de top te bereiken, wat er verbeterd kan worden om meer vrouwen daar te krijgen en over de combinatie van zorgtaken en een topfunctie.

Uit deze gesprekken bleek dat vrouwen in een topfunctie nog altijd het gevoel hebben zich meer te moeten bewijzen dan hun mannelijke collega's. Ook pleitten de vrouwen voor een mentor binnen de organisatie om te adviseren over diversiteit in het personeelsbeleid. Een diverse samenstelling van het personeel leidt volgens onderzoek tot hogere productiviteit en flexibiliteit. De bepalende factor moet echter wel de kwaliteit van de vrouw zelf blijven. De gemeente Amsterdam gaat de uitkomst van de gesprekken gebruiken om haar doel voor 2006 te verwezenlijken.