Masturberen grootste taboe

Arno en Raptor hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De meeste Nederlanders blijken masturberen een groter taboe te vinden dan geslachtsziekten, of het bespreken van incontinentie en seks. Dit geldt ook voor mensen op oudere leeftijd: seks is dan nog altijd een minder beladen onderwerp dan zelfbevrediging. Tegelijkertijd vinden Nederlanders dat masturberen geen taboe meer zou moeten zijn.

Deze uikomsten blijken een onderzoek door het farmaceutische bedrijf Pfizer. Ter ere van het vijfjarig bestaan van de potentiepil Viagra liet het bedrijf het onderzoek uitvoeren. Dit werd gedaan door TNS NIPO. De onderzoekers hebben voor de enquête 1120 mensen ondervraagd.

Veertig procent van de ondervraagden gaf aan dat masturbatie zijn of haar grootste persoonlijke taboe is. Bij zestig procent van de ondervraagden staat het in zijn of haar top drie.

Op de tweede plaats komen erectieproblemen, die door veertien procent wordt betiteld als het grootste persoonlijke taboe. Bijna de helft van de mensen, 45 procent, vindt het moeilijk om erover te praten. Eerder onderzoek wees al uit dat slechts één op de tien mannen met erectieproblemen medische hulp zoekt. Vrouwen hebben overigens minder moeite met het bespreken van erectieproblemen dan mannen.

Geslachtsziektes staan op de derde plaats, gevolgd door incontinentie en seks op de vierde plaats. Geen zin hebben in seks, homo- en biseksualiteit staan op de vijfde en zesde plaats van beladen onderwerpen.

Het gebruik van voorbehoedmiddelen blijkt volgens de ondervraagden nog nauwelijks een seksueel taboe te zijn in Nederland. Slechts 4 procent van de bevolking vindt het een beladen onderwerp. Niemand ervaart het als zijn of haar persoonlijke taboe.

Ook werd er geconcludeerd dat de leeftijd ook een rol speelt. Zo vinden 40- tot 60-jarigen erectieproblemen en 'geen zin in seks' ingewikkelder en hebben 60-plussers meer moeite om te praten over seks op oudere leeftijd dan jongeren.