Recept pil via internet niet bruikbaar

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit antwoorden van minister Hoogervorst van Volksgezondheid op schriftelijke kamervragen blijkt dat het niet zinvol is om via internet een gratis recept voor de morning-afterpil te vragen. Omdat er op deze recepten geen geldige handtekening staat, zijn ze niet bruikbaar.

Tweede-Kamerleden van SGP, ChristenUnie en CDA hadden deze week hierover vragen gesteld aan de minister. De partijen zijn bezorgd over een initiatief van de Stichting Anticonceptie Nederland. De stichting stelt via internet gratis recepten voor de pil beschikbaar.

Zodra de elektronische handtekening op internet geldig is, zullen in de toekomst de recepten wel bruikbaar worden. Minister Hoogervorst is van plan om dit regelen in de nieuwe Geneesmiddelenwet, waar de Tweede Kamer nog over moet debatteren.

Nog altijd is er voor de pil een recept nodig. Stichting Anticonceptie Nederland constateert echter dat het vooral in het weekeinde moeilijk is om de pil te verkrijgen. Minister Hoogervorst is echter van mening dat gratis recepten niet nodig zijn. Hij geeft aan dat in de praktijk de nachtarts vaak een recept voor de morning-afterpil voorschrijft, wanneer iemand daar telefonisch om heeft gevraagd. Bovendien mag een apotheker de pil ook aan iemand geven zonder dat hij direct over een recept beschikt, als er te weinig tijd is.