Ex-verdachte vuurwerkramp dient schadeclaim in

brighton, JeroenOnline en Borknagar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

André de Vries, de man die verdacht werd van brandstichting bij S.E. Fireworks in Enschede, heeft een schadeclaim van één miljoen euro ingediend bij het gerechtshof in Arnhem. Volgens zijn raadsman, A. Moskowicz, is de hoogte van dat bedrag gerechtvaardigd vanwege de immateriële schade die De Vries leed door de verdenking. De Vries heeft bijna 2,5 jaar in de gevangenis gezeten.

Bij de vuurwerkramp in Enschede, die een complete woonwijk verwoestte, vielen 22 doden en honderden gewonden. De rechtbank van Almelo veroordeelde De Vries een jaar geleden tot vijftien jaar cel. In mei dit jaar werd hij in hoger beroep vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De 35-jarige De Vries is zelf altijd blijven beweren dat hij onschuldig was.

Voor personen die onterecht vast hebben gezeten, hanteert Justitie een standaardvergoeding. Voor iemand die onterecht vastzit op het politiebureau bedraagt die vergoeding 95 euro per dag, bij het huis van bewaring is dat 70 euro per dag. Vorig jaar werd een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro uitgekeerd aan de 'twee van Putten', die pas vrijgesproken werden nadat ze hun gevangenisstraf van tien jaar al uitgezeten hadden.