Meer tienermoeders dan tienervaders

JeroenOnline had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland telde op 1 januari 2003 450 tienervaders, dat zijn mannen die onder de twintig al vader zijn geworden. Tienermoeders zijn er daarentegen tien keer zoveel. Dit heeft het Centraal Bureau voor Statistiek vandaag bekend gemaakt.

De meeste mannen hebben ook als ze in de twintig zijn nog geen behoefte aan een kind om zich heen. De meesten worden rond de dertig vader van hun eerste kind. Bij vrouwen is deze leeftijd gemiddeld 29 jaar. Vergeleken met andere landen is dat laat.

Het leeftijdsverschil hangt samen met de huwelijksdemografie; vrouwen kiezen vaak een oudere partner. Een ander verklaring is dat mannen fysiek langer in staat zijn om kinderen te verwekken.

Het is niet uitzonderlijk dat mannen van boven de veertig nog vader worden. Na het zestigste levensjaar daalt het aantal vaders echter sneller dan het aantal moeders. Dit hangt weer samen met het feit dat mannen vaak eerder sterven dan vrouwen. Op 1 januari 2003 telde Nederland in totaal 4,5 miljoen moeders tegenover 3,7 miljoen vaders.