Joodse Defensie Liga actief in Nederland

Realisto en kritische opponent hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Den Haag heeft vanmiddag de omstreden Joodse Defensie Liga (JDL) gedemonstreerd tegen de routekaart voor de vrede. Het protest betekende meteen de officiële start van de Nederlandse afdeling van de Liga.

De JDL wil in Nederland joden gaan beschermen tegen mensen die hen verbaal of fysiek lastig vallen. Hoe, waar en wanneer ze dat gaan doen, is niet duidelijk. De leiding van de Nederlandse JDL-tak was niet aanwezig.

Op het protest op het Haagse Malieveld waren slechts 15 mensen aanwezig. Internationaal werd de JDL (Jewish Defense League) al in 1968 opgericht door de uiterst rechtse rabbijn Meir Kahane. De liga is op dit moment actief in vijftien landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en Belgie. De JDL is in Israel sinds 1994 verboden, net als de politieke tak, de Kachpartij. Aanleiding voor de verboden was de moordpartij door een JDL-aanhanger, die tijdens een ochtendgebed 29 Palestijnen doodschoot. In het verleden heeft de JDL ook aanslagen beraamd op Islamitische instellingen in de VS.

De leden van JDL-Holland zijn duidelijk herkenbaar aan hun kleding. Vrijwel allle leden kochten zondagmiddag voor 20 euro een blauw windjack, met op voor- en achterkant een davidster met een gebalde vuist in het midden. De JDL-Holland zegt geen gewelddadige plannen te hebben.