Acties tegen kabinet nemen toe

Vakbonden en belangenorganisaties voeren hun acties tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op. De Abvakabo FNV bijt vandaag in Den Haag het spits af met een bezetting van het stadhuis. Zaterdag rekent actiecomité Keer het Tij op de komst van 10.000 demonstranten naar de Amsterdamse Dam.

Later vandaag verplaatsen de acties van de FNV zich naar Rotterdam, waar ook andere bonden zullen aanhaken als FNV bouw, FNV Bondgenoten, de politiebond NPB en de onderwijsvakorganisatie AOB. De vakcentrale verwacht rond drie uur vanmiddag enkele duizenden actievoerders op de Coolsingel voor het stadhuis van Rotterdam.

Het blijft niet bij vandaag. In de aanloop naar het najaarsoverleg tussen het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties op 14 oktober zullen er steeds meer acties volgen, verzekert een woordvoerster van FNV.

Volgens de vakcentrale moeten werkgevers beter beseffen dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor de kabinetsbezuinigingen. Vooral de ingrepen in het pre-pensioen, de WW en de WAO zullen het overleg over CAO's en reorganisaties op scherp kunnen zetten, met grote onrust onder het personeel en acties tot gevolg.

Ook Keer het Tij werkt aan de voorbereiding van protestacties. De organisatie is een platform van 350 organisaties waaronder politieke partijen als de PvdA, GroenLinks en de SP, maar ook afdelingen van de FNV, Milieudefensie en reizigersorganisatie Rover. Volgens een woordvoerder is het de grootste bundeling van actiegroepen sinds jaren met een achterban van 300.000 personen.

Zaterdag ontmoeten de demonstranten die Keer het Tij kan warm maken elkaar op de Dam. Daarna trekken ze in optocht door de stad, en wordt een manifestatie gehouden op het Museumplein.

Sprekers zijn onder anderen de fractievoorzitters Marijnissen van de Socialistische Partij en Halsema van GroenLinks. Ook FNV-actieleider Jongerius voert het woord. Het Kamerlid Van der Ham (D66) gaat in discussie met demonstranten op het Museumplein over het onderwijsbeleid.