Verkiezingen Californië verboden door rechter

Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat de tussentijdse verkiezingen in Californië op 7 oktober niet door mogen gaan. De rechtbank vindt het niet goed dat in zes districten gestemd wordt met een systeem van ponskaarten. Enkele tegenstanders van de huidige gouveneur Gray Davis hebben beroep aangetekend tegen de uitspraak.

De Democraat Gray Davis werd vorig jaar voor een tweede termijn herkozen. Zo'n 1,6 miljoen inwoners van Californië tekenden echter een petitie voor een 'recall ballot', vanwege het enorme begrotingstekort in zijn staat. Zijn populariteit is door het tekort tot een dieptepunt gedaald.

Onder anderen acteur Arnold Schwarzenegger is kandidaat om Davis op te volgen. De gematigde Republikein maakte dit ruim een maand geleden bekend in het NBC-programma The Tonight Show van Jay Leno.

De 'American Civil Liberties Union', een organisatie die zich inzet voor burgerrechten, vond dat de Californische verkiezingen uitgesteld moesten worden, omdat het ponskaartensysteem tijdens de presidentsverkiezingen van 2000 tot grote problemen in de staat Florida leidde. Met de biljetten is het niet altijd duidelijk op wie is gestemd, zodat er meer stemmen ongeldig worden verklaard dan met andere stemmethoden.