Temperatuur van halve nanokelvin bereikt

Exxes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers aan de Massachusetts Institute for Technology (MIT) zijn er in geslaagd gasvormig natrium te koelen tot 0,0000000005 kelvin. Dit is de laagste temperatuur die ooit op de aarde behaald is. De laagst mogelijke temperatuur die in theorie mogelijk is, is 0 kelvin (-273 graden Celsius).

Het vorige record stond op 3 nanokelvin, wat betekent dat het nieuwe record maar liefst zes keer lager is dan het oude. Bij een temperatuur van een halve nanokelvin bewegen de atomen nog maar met vijf centimeter per minuut, een stuk langzamer dan de straaljagersnelheid die bij kamertemperatuur gehaald wordt.

Om een dergelijke lage temperatuur te bereiken gebruikten de wetenschappers een gravito-magnetische val. Daarin werken magnetische velden samen met de zwaartekracht om de atomen vast te houden. De atomen met de meeste energie ontsnappen uit de val, waardoor de overgebleven atomen door te botsen de resterende energie herverdelen. Daarbij koelt het gas als geheel af. Door dit proces te herhalen wordt de temperatuur steeds lager.

Bij zeer lage temperaturen treden aparte fenomenen op. Zo bewegen atomen bij een temperatuur van minder dan één microkelvin niet meer onafhankelijk van elkaar, maar in formatie. De fysici van het MIT hopen dat atomen op de nieuwe recordtemperatuur weer ander gedrag zullen vertonen, waardoor zij nieuwe inzichten krijgen in de fysica van materie.