''Hef privacy van criminelen op''

Loco-burgemeester Geert Dales (VVD) van Amsterdam vindt dat er een einde moet komen aan de privacybescherming van criminelen en relschoppers. Zo wil Dales dat justitie veel meer informatie mag gebruiken om daders te veroordelen. Bestanden van verschillende instanties moeten worden gekoppeld, zodat alle informatie van daders bekend is tijdens de rechtszaak. Ook moeten er volgens hem veel meer camera's worden ingezet bij grootschalige demonstraties of andere publieksevenementen.

''Laat Big Brother maar meekijken. Wie niets te verbergen heeft, heeft ook niets te vrezen. En als je zo stoer bent om met stenen te gaan gooien, moet je ook maar zo stoer zijn om op video te worden opgenomen'', zegt Dales. Hij gaat zijn voorstel, om minder stringent om te gaan met de privacyregels, inbrengen in de Amsterdamse gemeenteraad. Zo hoopt hij tot een ander beleid in de hoofdstad te kunnen komen. Volgens Dales is Nederland nu doorgeslagen in privacybescherming. Hij noemt privacy een heel belangrijk recht, maar dat recht kun je volgens hem wel verliezen als je je niet weet te gedragen.

Namens Justitie laat woordvoerster Saskia de Klerk weten dat nu inderdaad niet alle informatie gebruikt mag worden om iemand te veroordelen. Het gaat dan om informatie die afkomstig is uit hulpverleningstrajecten. ''Wij zijn van mening dat we inderdaad misschien wel eens wat minder aan privacybescherming mogen doen''.