'EU-deportatieplan asielzoekers'

In een tot nu toe geheim plan van EU-functionarissen, dat de Britse krant The Guardian vandaag publiceerde, staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers zullen worden weggebracht met de bus, de trein of onherkenbare politieauto's totdat ze "uiteindelijk verwijderd" zijn uit de Europese Unie. Volgens The Guardian is het plan afkomstig van Italië, de huidige voorzitter van de EU.

In het voorstel staat te lezen dat asielzoekers de EU uit moeten worden "geëscorteerd" in een poging "een eind te maken aan het illegale verblijf van onderdanen uit een derde land". Daarbij wordt elke "legitieme maatregel" gebruikt om ontsnapping te voorkomen.

De EU-lidstaten vrezen dat asielzoekers die een EU-land uitgezet worden, in een tweede EU-land onderduiken of daar asiel aanvragen. Daarom vinden nu alle uitzettingen per boot of vliegtuig plaats. Volgens het nieuwe plan worden uitgeprocedeerde asielzoekers gedurende hun hele reis door andere lidstaten begeleid door bewakers. Pas aangekomen in het land buiten de EU, waar via ze Europa binnen kwamen, worden ze afgezet.