Man wil met vreemd schip naar Florida varen

Een man uit Emmeloord heeft een wel heel vreemd en ambitieus plan: hij wil van Urk naar Florida varen. Op het eerste gezicht geen nieuws, ware het niet dat de man wil gaan varen met een schip gemaakt van ijsstokjes.

De oorspronkelijk uit de Verenigde Staten afkomstige Robert McDonald heeft er alle vertrouwen in. Ongeveer één ton stevige lijm en zeker tien miljoen ijsstokjes moeten in mei volgend jaar zijn omgetoverd in een gigantische replica van een Vikingschip. "Die lijm is supersterk en 'zoutwaterproof' en de ijsstokjes zijn van tropisch hardhout. Dat kan niet stuk'', zo zegt de man.

McDonald wil met het schip van Urk helemaal naar Florida varen. Onderweg zal de man langs gaan bij het gebouw van Guinness World Records in Londen om een nieuw record op zijn naam te schrijven.

De man heeft het huidige 'ijsstokjesschiprecord' ook al op zijn naam staan. Drie jaar geleden bouwde hij met 18.000 houtjes een replica van het voormalig oorlogsschip de Zeven Provinciën. Om dat record te breken moeten er dit keer vijftien mensen gedurende minimaal tien minuten op het schip staan.

Een boek over de Vikingen heeft McDonald geïnspireerd tot zijn huidige project. "Ik werd verliefd op de schepen van de Vikingen. Dit schip wordt op ware grootte (vijftien meter lang en drie meter breed) gebouwd. Ik ga ook dezelfde vaarroute volgen die zij ongeveer 1500 jaar geleden aflegden. Dat is na Engeland via Schotland, de Shetlandeilanden, Groenland, IJsland en Canada, naar Florida.''