"BBC heeft bandje met uitspraken van Kelly"

De BBC heeft vandaag op haar website bevestigd dat ze een bandopname heeft waarop David Kelly te horen is. Op het bandje spreekt Kelly zijn bezorgdheid uit over de manier waarop de Britse regering informatie over massavernietigingswapens in Irak presenteerde. Over de inhoud van de opname wilde de BBC verder niets kwijt.

De krant The Guardian meldt dat Susan Watts, eindredactrice van Newsnight, de opname heeft gemaakt tijdens een gesprek met Kelly. Het materiaal gebruikte ze in twee uitzendingen, op 2 en 4 juni. Toen haalde ze een bron uitgebreid aan, maar zei verder niet wie die bron was. Die bron zou ondermeer verteld hebben dat de regering "was geobsedeerd door het zoeken naar inlichtingen over directe Iraakse dreiging". Daarnaast zou haar informant gezegd hebben dat hij over de bewering dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens zou kunnen activeren, zijn twijfels had.

Volgens The Guardian is de BBC van mening dat dit bandje hét bewijs is dat de berichten die de omroep eerder deed met betrekking tot rapporten over Irak, wel degelijk waar zijn. De BBC meldde namelijk dat de regering bepaalde rapporten over de dreiging van massavernietigingswapens in Irak nogal aangedikt had, om zo een beter argument voor de oorlog te hebben.

De bandopname zal waarschijnlijk ter beschikking gesteld worden van Lord Hutton, de man die in opdracht van de regering onderzoek doet naar de omstandigheden die mogelijk hebben geleid tot de vermoedelijke zelfmoord van Kelly.