Vrouwen liegen over aantal seksrelaties

Onderzoek door wetenschappers van het Ohio State University en de University of Maine heeft aangetoond dat vrouwen liegen over hun seksleven, en net zoveel seksuele partners hebben gehad als mannen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een nep-leugendetector. De mensen die onderzocht werden dachten alleen maar dat ze aan een werkende leugendetector zaten. Hierdoor spraken ze de waarheid.

Eerdere studies sinds de zestiger jaren suggereerden dat vrouwen gemiddeld negen seksuele relaties hebben in hun leven, en mannen dertien seksuele relaties - Dit is statistisch gezien onmogelijk. Wetenschappers verklaarden deze anomalie door te suggereren dat mannen opscheppen over hun seksuele relaties, en vrouwen daar eerlijker over zijn.

De nieuwe studie onder tweehonderd anonieme heteroseksuele ongetrouwde mensen tussen de achttien en vijfentwintig jaar, heeft echter aangetoond dat vrouwen liegen over het aantal seksuele relaties die ze hebben gehad. Bij de ondervraging werd tegen de personen gezegd dat ze aan een leugendetector aangesloten waren. Dit was echter een leugen, want de elektrodes die ze aan hun handen vastgemaakt hadden waren nergens op aangesloten.

Het onderzoek toonde aan dat de vrouwen - nu ze dachten dat hun leugens gedetecteerd werden - nu wel de waarheid spraken. Er was geen verschil te bemerken bij de mannen op basis van vorige onderzoeken. Bij het nu gehouden onderzoek met de nep-leugendetector, hebben de mannen gemiddeld 4 seksuele partners gehad. Op basis van voorgaande onderzoeken zouden vrouwen nu 2,6 seksuele partners gehad moeten hebben. Echter nu bleken de vrouwen een gemiddelde van 4,4 seksuele relaties gehad te hebben.

De onderzoekers denken dat vrouwen er niet voor uit durven te komen dat ze ook zin in seks hebben en veel seksuele relaties hebben gehad, omdat ze bang zijn voor slet uitgemaakt te worden. "We leven in een cultuur die veronderstelt dat vrouwen minder aan seks denken dan mannen", zegt Dr. T. Fisher die het onderzoek geleid heeft.