Kaalplukproject criminele jeugdige patsers

Binnenkort start in de politieregio Gelderland-Midden (Arnhem-Ede) een gezamenlijke proef, om rijke criminele jongeren volledig kaal te plukken. Voornaamste bedoeling is om de enorme aantrekkingskracht die deze jonge criminelen op leeftijdgenoten uitoefenen te doorbreken.

Tijdens de proef werken politie, belastingdienst en sociale dienst nauw samen. Vanuit het hele land is al belangstelling getoond.

De politie stuit steeds vaker op jeugdige criminelen (14 tot 22 jaar) die geld als water verdienen en hun rijkdom opzichtig tonen. Ze verdienen kapitalen in de drugshandel, straatroven of prostitutie. Door die rijkdom kunnen ze rondrijden in dure auto's, zijn ze behangen met gouden sieraden en bellen ze met de nieuwste mobieltjes.

De jonge boeven zijn zeer populair bij andere jongeren. Omringd door mooie meiden, smijten ze in het uitgaansleven met geld. Aan regels en autoriteiten hebben ze lak. Agenten worden in hun gezicht uitgelachen. Boetes van bijna 200 euro voor bijvoorbeeld asociaal rijgedrag worden zonder blikken of blozen contant voldaan.

Jonge patsers

De politie gaat zich dus vooral extra richten op criminele jonge patsers, omdat hun rijkdom zo velen verblindt dat zelfs jongens met een heao-opleiding in de criminaliteit worden gezogen: "Aan hun boodschap dat misdaad loont en dat een schoolstudie voor sukkels is, moet een einde komen. Ons rechtsgevoel zegt: dit is te gek voor woorden. Toch genieten deze snuiters geen prioriteit. Patsers blijven als groep ongemoeid", aldus korpschef C.Bakker, die het project mede coördineert.

"Patsers moeten hun heldenstatus kwijtraken. Dat kan alleen als je ze treft waar het zeer doet. Dus alles afpakken: geen auto, geen geld, geen mobieltje, geen dure kleding. Desnoods telkens weer". Het moet volgens Bakker voorkomen dat ze een te grote aantrekkingskracht op andere jongeren hebben kunnen uitoefenen.

Men is nu in Gelderland-Midden een speciale procedure aan het ontwikkelen waarmee jongeren hun criminele verdiensten vlug en betrekkelijk eenvoudig kan worden ontnomen. Professor Y. Buruma, hoogleraar strafrecht uit Nijmegen, leidt het project. Hij verwacht wel juridische hobbels, maar juicht het initiatief toe. "Hier moeten we op inzetten. Het maatschappelijk belang is zeer groot."