Schröder boos over uitspraken Stefani

De Duitse bondskanselier Schröder is verontwaardigd over uitspraken van de Italiaanse staatssecretaris van Economische Zaken. Stefano Stefani, lid van de nationalistische Lega Nord, haalde vrijdag hard uit naar Duitse toeristen in Italië.

In de Italiaanse partijkrant 'La Padania' zei de Italiaanse staatssecretaris dat de Duitse toeristen "in de zomervakantie luidruchtig onze stranden bevolken, dronken van arrogante zelfverzekerdheid". Volgens Stefani zou het gaan om "eenvormige supernationalistische blonde mensen, die zich lawaaierig op onze stranden storten".

De woordvoerder van Schröder liet in een reactie weten dat de bondskanselier zijn vakantie in Italië zal afzeggen wanneer de "uitspraken door de Italiaanse regering worden gebillijkt en (...) zonder consequenties blijven."

Franco Frattini, Italiaans minister van Buitenlandse Zaken, heeft de uitspraken van Stefani inmiddels scherp bekritiseerd. Hij zei te hopen dat "Stefani's ongegronde verklaring op geen enkele wijze de traditionele vriendschap tussen Duitsland en Italië zal vertroebelen." Volgens de minister zijn Duitse toeristen in Italië altijd welkom.

Het is niet de eerste aanvaring tussen Italië en Duitsland. Afgelopen week zorgde de Italiaanse premier Berlusconi ook al voor een rel in het Europees Parlement. De Italiaanse premier schoffeerde de Duitse europarlementariër Martin Schultz door hem een rol als kampbewaker toe te dichten in een Italiaanse documentaire over concentratiekampen in nazi-Duitsland.