Terreurdreiging Nederland groot

Minister Donner van Justitie heeft deze week de nota Terreur en de bescherming van de samenleving naar de Kamer gestuurd. Daarin zegt Donner dat de veiligheid van Nederland, met zijn op democratie en individuele vrijheid gebaseerde systeem, ernstig wordt bedreigd door terreur. Volgens Donner zijn ,,de risico's voor onze westerse samenleving sinds tijden niet zo groot geweest''.

Expliciet staat in de nota dat het gevaar bestaat dat terroristen in bezit komen, of al zijn, van NBCR-materiaal (nucleair, biologisch, chemisch of radioactief materiaal). Die dreiging is reëel en moet serieus worden genomen nu er aanwijzingen zijn dat zij bereid lijken tot het daadwerkelijk gebruik ervan, aldus de minister.

Islamitisch terrorisme

Volgens Donner is de omvang van de dreiging in Nederland zo ernstig omdat ons land nu geconfronteerd wordt met een dreiging van islamitisch terrorisme, waarbij de daders een andere logica en motivatie (religieus) hanteren dan terroristen uit het verleden en zij bovendien opoffering van het eigen leven tot ideaal hebben verheven.

Een tweede factor van het terreurgevaar is de grote omvang van het potentieel van hen die tot het uiterste willen gaan om hun doelen te realiseren, zowel in Nederland als daarbuiten.

Om aanslagen te voorkomen moet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meer middelen krijgen en de mogelijkheid om databestanden van derden te doorzoeken aan de hand van door opsporingsinstanties opgestelde profielen.

Ook wordt het toezicht verscherpt op non-profitorganisaties, en op gebedshuizen en koranscholen die vanuit het buitenland worden gefinancierd. Een nieuwe wetgeving om terroristische organisaties, netwerken en bewegingen verboden te verklaren of in hun activiteiten te frustreren, zit al in de pen. Tevens gaat Donner een Gezamenlijk Comité Terrorismebestrijding oprichten waarin alle organisaties die met die taak zijn belast samenwerken.