''Nederlander asocialer dan Europeaan''

BloX, Yavanna, frans_o, Marije, Syntax_XL, WaSteiL en NuX_NuFF hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemiddelde Nederlander is asocialer dan de gemiddelde Europeaan, zo blijkt uit een onderzoek dat Reader's Digest hield onder bijna 4.000 Europeanen in 19 Europese landen.

Uit het onderzoek blijkt dat ''wij'' niet veel moeite hebben met asociaal gedrag. Ruim 50% van ''ons'' dringt voor bij de bushalte tijdens een flinke regenbui, ten opzichte van een Europees gemiddelde van 32%. Bijna 75% van onze landgenoten zegt een illegale softwarekopie niet te weigeren. Het Europese gemiddelde lag overigens ook hoog met 64%.

Als ''we'' op straat een portemonnee met 50 euro vinden dan brengt 53% van ''ons'' die niet naar de politie. Zo'n 50% van de Nederlanders neemt regelmatig iets van het werk mee naar huis. (De Slowaak steelt echter het meest van zijn werkgever: 73%).

Toch zijn Nederlanders niet overal asociaal in. Slechts 6% procent zegt met een borrel op achter het stuur te kruipen, terwijl 14% van de Europeanen daar geen moeite mee heeft. Bij de Belgen is dat zelfs 22%. Frauderen met belastingen overweegt slechts 12% van de Nederlanders, tegen 39% van de overige Europeanen.

Nederlandse jongeren (18-35 jaar) gedragen zich overigens asocialer dan de 50 plussers. Readers Digest spreekt van een 'ethisch gat' van gemiddeld 15% tussen beide groepen. Op de vraag bijvoorbeeld of te veel ontvangen wisselgeld teruggeven zal worden zei 91% van de ouderen geen moment te twijfelen en het geld terug te geven. Bij de jongeren was dat maar 43%.