'Europeaan stamt niet af van Neanderthaler'

De moderne Europeaan stamt niet af van de Neanderthalers. De oermensen, de voorvaderen van de moderne mens, hebben zich niet samen met de Neanderthalers voortgeplant. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van de Italiaanse stad Ferrara.

Wetenschappers vergeleken DNA uit de skeletten van twee oermensen met dat van Neanderthalers. Ook trokken zij een vergelijking met de moderne Europeaan. De genetische codes van de oermensen en de moderne mens bleek grotendeels overeen te komen, maar verschilde sterk met die van de Neanderthalers. Volgens de onderzoekers klopt de veronderstelling dat beide groepen 'het' met elkaar deden dan ook niet.

Er zijn verschillende theorieën over de Neanderthalers. Eén daarvan stelt dat de Neanderthalers zich, voor zij ongeveer 28.000 jaar geleden uitstierven, hadden vermengd met de oermens. Volgens een andere theorie leefden beide groepen in het late Pleistoceen tijdperk (van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden) wel naast elkaar, maar vond er geen vermenging plaats.