'Einde aan vrijstaat Vinkenslag maken'

Met het harde ingrijpen gisteren op het woonwagenkamp de vinkenslag in Maastricht willen de burgemeester van de stad en justitie een einde maken aan de wetteloosheid die er op het kamp heerst. Volgens burgemeester G. Leers is de inval de eerste stap in het beëindigen van de vrijstaat Vinkenslag: ''Het doel van deze actie, naast een einde maken aan strafbare en onveilige situaties, is laten zien dat we niet langer zwichten voor dreigementen en intimidaties'', aldus Leers.

De inval van gisteren, met ruim 700 man politie en ME, leverde de ontmanteling van 45 hennepkwekerijen op waar in totaal 15.000 planten groeiden. Op het kamp werden verder een flinke partij noodaggregaten, 1450 groeilampen en 1400 transformatoren in beslaggenomen en vernietigd.

Zowel burgemeester Leers als hoofdofficier van justitie J. van Eck kondigde aan dat er meer acties zullen volgens als enkele bewoners stelselmatig de wetten blijven overtreden: ,,De sfeer van wetteloosheid en bandeloosheid, van 'wij bepalen wat gebeurt', is onaanvaardbaar. Er is sprake van massale overtreding van de wet en brutale herhaling van strafbaar gedrag. We gaan een einde maken aan de vrijstaat Vinkenslag, met grote overmacht en herhaald als dat nodig is'', zegt Van Eck.

Justitie benadrukte dat de grote overmacht van politie en ME op het groootste woonwagenkamp van Nederland nodig was. Een inval met 40 agenten zonder ME om hennepplantages te ontmantelen, liep vorig jaar uit de hand. De agenten moesten rennen voor hun leven. Ook de brandweer werd in het verleden niet toegelaten om twee branden in loodsen, vermoedelijk hennepkwekerijen, te blussen. ,,Dit keer laten we zien voorbereid te zijn op alles. Het is een machtstrijd waarin de overheid niet het onderspit mág delven'', zei Leers.

De kampbewoners zelf zijn woedend. Willem Remmers, die misschien de nieuwe voorman van Vinkenslag wordt, zegt zich als inwoner van Vinkenslag al een tijdlang gediscrimineerd te voelen. Hij heeft een boodschap voor burgemeester Leers, die hij die 'halve Duitser uit Kerkrade' noemt. ,,Samenwerking kan-ie vergeten. Elke ambtenaar die nu nog het kamp op komt, wordt eraf gekegeld.''

Het bewonerscomité van de Vinkenslag diende enkele jaren geleden nog een klacht in tegen de Telegraaf bij de Raad voor de Journalistiek. Volgens het comité had de krant zich discriminerend uitgelaten over kampbewoners van de Vinkenslag. ''Wij doen alleen maar goeie dingen. Door de publicatie worden wij in een kwaad daglicht gesteld'', zo beweerde een zegsman toen. De Raad stelde De Telegraaf destijds echter in het gelijk.