AEL-bestuurslid brengt Hitlergroet bij Joodse viering

IRI had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil opheldering van de Amersfoortse burgemeester Vonck over de verstoring van een bijeenkomst van de organisatie Christenen voor Israël. Deze organisatie vierde dinsdagavond het 55-jarig bestaan van de Joodse staat met een bloemenhulde.

Deze viering, bij de Amersfoortse St. Joriskerk, werd verstoord door een anti-Israel demonstratie waarvoor overigens wel toestemming was verleend. De demonstratie was georganiseerd door Jongeren voor Palestina, de Internationale Socialisten, de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) en de Arabisch Europese Liga (AEL).

In de St. Joriskerk spraken onder meer de ambassadeur van Israel en Tweede-Kamerleden van de SGP en de ChristenUnie. Toen de bezoekers de kerk binnenkwamen stond een groepje demonstranten met borden voor de kerk. Daarop stonden teksten als Zionisme = apartheid = racisme en Een uitverkoren volk hoeft zich natuurlijk niets aan te trekken van mensenrechten en VN-resoluties. Op één bord stond een davidster en werden Israël, het CIDI en rabbijn Soetendorp als racistisch betiteld.

Toen de bezoekers na het zingen van het Wilhelmus naar buiten gingen werden ze belaagd door de demonstranten. Terwijl de actievoerders op hun protestborden beukten, scandeerden ze: Zionisme is racisme! en Moordenaars! Ook werden mensen in de hoek gedrukt; zelfs een vrouw in een rolstoel werd lastiggevallen.

In een woordenwisseling met een groepje christelijke jongeren, bracht AEL-bestuurslid Abdelrahim Aramrouk de Hitlergroet. Hij herhaalde het gebaar enkele malen.

Tot grote ontsteltenis van het CIDI heeft de politie niet opgetreden tegen de antisemitische teksten, de kwetsende leuzen, de intimidatie van de kerkgangers en het brengen van de Hitlergroet.

Ambassadeur Eitan Margalit van Israël zegt eigenlijk blij te zijn dat de demonstranten hun ware gezicht hebben laten zien. Volgens hem willen ze niets anders dan de vernietiging van zijn land.

De Amersfoortse burgemeester K. Vonck zegt dat hij had begrepen dat de demonstratie ordentelijk was verlopen. Op de klacht van het CIDI heeft hij nog niet kunnen reageren.