Vreemde longziekte nu ook in België

Ook in het Belgische Geraardsbergen zijn bewoners van een bejaardentehuis ziek geworden. Ze vertonen gelijkaardige symtomen als de bewoners van een Gronings bejaardentehuis. "De getroffen bejaarden hebben allemaal koorts en sommigen van hen moeten ook hoesten. Ze ervaren een algemeen gevoel van onbehagen". Dit verklaarde Erwin Franceus.

Het bejaardentehuis "Denderoord" heeft voornamelijk hoogbejaarde gasten. De eerste symtomen werden duidelijk rond 8 april. Momenteel zijn 39 van de 135 bewoners getroffen. Een aantal onder hen werd preventief opgenomen in een ziekenhuis omdat ze met ademhalingsmoeilijkheden te kampen hadden. Een achttal personeelsleden heeft zich ondertussen ziek gemeld, maar het is niet duidelijk of ze dezelfde symptomen vertonen als de bejaarden.

Vermoed wordt dat begin volgende week meer duidelijkheid zal verschaft worden over wat de ziekte heeft veroorzaakt. Momenteel vermoed men nog dat het om een griepepidemie gaat. "Met voedsel heeft het naar alle waarschijnlijkheid niets te maken omdat niemand diarree heeft. Legionella en SARS worden ook uitgesloten", volgens Franceus, de OCMW-voorzitter van Geraardsbergen.