KaZaA gebruikers onder vuur

Gedurende invallen over het hele land de komende week hoopt de Nederlandse politie in samenwerking met de Amerikaanse overheid en de Recording Industry Association of America (RIAA) enkele honderden grootverbruikers van het programma 'kaZaA' op te pakken om die vervolgens mogelijk uit te gaan leveren aan de VS. De Nederlandse Stichting BREIN en de RIAA werkten met toestemming van de Nederlandse justitie samen aan deze test. BREIN wilde eigenlijk later dit jaar pas mensen aanpakken, maar "De RIAA bood ons de unieke kans om samen met hun te werken aan deze test en zo de eerder geschatte data van eind 2003 aanzienlijk te vervroegen" aldus Tim Kuik, directeur van de Stichting BREIN.

Al eerder vond er een soortgelijke actie plaats in Denemarken. In Denemarken kregen KaZaA gebruikers echter alleen maar een rekening thuis voor de illegale software die ze bezaten. De aanhouding en uitlevering van Nederlandse KaZaA gebruikers zal worden uitgevoerd als test tussen de Nederlandse en Amerikaanse overheden. De bedoeling is om het illegaal kopiëren van zaken tegen te gaan. Wanneer de actie succesvol blijkt te zijn dan zal de actie herhaald worden in andere landen.

De politie heeft sinds januari 2003 in samenwerking met de Amerikaanse FBI duizenden bestanden aangeboden ter download, variërend van spelletjes tot kantoorsoftware, van mp3's tot films. Ook de KaZaA gebruikers die op grote schaal bestanden aanbieden zijn achterhaald. De RIAA had al eerder aangekondigd dit te willen gaan doen. Op deze manier zijn grote aantallen aanbieders en downloaders van illegale producten geregistreerd.

Grote internet providers zoals @home, Casema, PlanetInternet, Wanadoo en Chello hebben vervolgens in opdracht van het Openbaar Ministerie informatie moeten vrijgeven over honderden gebruikers die verdacht zijn. Het korps landelijke politie diensten (KLPD) hoopt vandaag zeker honderd tot tweehonderd mensen te verrassen achter hun computers. Later in de week zullen nog meer aanhoudingen volgen, de KLPD kon echter nog niet met zekerheid zeggen hoeveel ongeveer. Bij elke aanhouding zal ook al het computermateriaal dat zich op locatie bevindt inbeslag genomen worden voor verder onderzoek.

Alle arrestanten worden komende week gehoord in Nederland en dan zal er per zaak worden bekeken of uitlevering noodzakelijk is of dat de zaak hier in Nederland kan worden behandeld. Dit hangt af van de mate waarin er illegale dingen zijn gedownload en gevonden tijdens de aanhouding. Mensen waartegen voldoende bewijs word gevonden tijdens de arrestatie worden direct aan Amerika uitgeleverd en daar berecht.

Straffen voor het hebben van illegale software in Amerika variëren van tien jaar celstraf tot het vergoeden van alle gederfde inkomsten. De makers van het programma worden binnenkort zelf ook voor de rechter gedaagd. Dit was eerder een probleem omdat het bedrijf zelf niet in de VS is gevestigd.