HBO telt meer allochtonen

QuiBee en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aandeel van niet-westerse allochtonen in het hoger onderwijs sterk gestegen is. In de periode 1995-2002 is het aandeel van Turken en Marokkanen op een hbo-instelling of universiteit verdubbeld, dat van Surinamers groeide met een factor anderhalf. Het aandeel van Antillianen en Arubanen nam daarentegen af.

In 2002 volgde 19% van de autochtone jongeren in de leeftijd tussen 19 en 23 een hbo-studie. Van de niet-westerse* allochtonen, was dit 9%. In 1995 was dit 5%. Het aandeel van Turken en Marokkanen groeide met 5% tot 8%. Dat van Surinamers van 7% naar 12%.

Naar een universiteit ging vorig jaar ruim 10% van de autochtonen tussen 20 en 24 jaar. Turkse en Marokkaanse jongeren gaan veel minder vaak naar een universiteit; minder dan 3%, wat maar een lichte stijging is ten opzichte van 1995. Surinamers gingen vaker aan de universiteit studeren: 6% (was 4%).


-
* Met niet-westerse allochtonen worden mensen bedoeld afkomstig uit: Afrika, Azië (exclusief voormalig Nederlands Indië/Indonesië en Japan), Latijns Amerika en Turkije.