PvdA eist duidelijkheid van CDA inzake Irak

Vanaf half drie vanmiddag voert de Tweede Kamer een spoeddebat over de kwestie-Irak. Het spoeddebat, dat aangevraagd is door de SP, wordt rechtstreeks door de NOS uitgezonden op Nederland 2.

In het debat zal de PvdA aandringen op meer duidelijkheid over het standpunt van het CDA in deze kwestie. Het CDA geeft op politiek gebied steun aan de landen die Irak willen aanvallen, maar wijst militaire steun af, overeenkomstig het standpunt van het kabinet.

De PvdA is echter óók tegen die politieke steun. Maar Wouter Bos zal waarschijnlijk niet de confrontatie zoeken met het CDA, en er in de formatie geen breekpunt van maken.

Vooral SP en GroenLinks hebben kritiek op het kabinet; zij menen dat het kabinet de oorlog sowieso moet veroordelen. D66 vindt het kabinet dubbelzinnig, door wél politieke steun te geven maar geen militaire steun.

Ook de VVD heeft kritiek op het kabinet, maar die partij vindt juist dat het niet ver genoeg gaat. Volgens de VVD is de opstelling van het kabinet halfhartig: de steun van het kabinet had wel wat verder mogen gaan.