75% groei bevolking niet-westerse allochtonen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag bekend zijn gemaakt, blijkt dat 75% van de totale bevolkingsgroei in Nederland voor rekening komt van niet-westerse allochtonen. Aziaten vormen de snelstgroeiende groep.

In Nederland wonen nu 1,6 miljoen niet-westerse allochtonen. Tot 2010 zal dat aantal groeien met bijna 420.000 tot 2 miljoen. De totale bevolking groeit in diezelfde periode met 560.000 mensen, zo bleek uit de allochtonenprognose van het CBS.

In 2010 zullen 400.000 Aziaten in Nederland wonen, anderhalf maal zoveel als in 2002. Turken vormen momenteel de grootste groep niet-westerse allochtonen, op de voet gevolgd door Surinamers. In 2010 bezetten Marokkanen echter de tweede plaats.

Meer dan 50% van de groei van het aantal niet-westerse allochtonen is het gevolg van het geboorteoverschot; allochtone vrouwen krijgen in vergelijking tot autochtone meer baby's. Ook immigratie en emigratie spelen een rol in de groei. Tussen 2002 en 2010 zullen ongeveer 190.000 niet-westerse allochtonen naar Nederland komen. Behalve asielmigranten, komen huwelijks- en arbeidsmigranten naar ons land.

-
Met niet-westerse allochtonen worden mensen bedoeld akomstig uit: Afrika, Azië (exclusief voormalig Nederlands Indië/Indonesië en Japan), Latijns Amerika en Turkije.

Mensen uit voormalig Nederlands Indië/Indonesië en Japan worden tot westerse allochtonen gerekend, net als Amerikanen, Australiërs enz.