Bos maant Balkenende in zaak Margarita

PvdA-leider Wouter Bos heeft zijn CDA collega Jan Peter Balkenende gemaand om in zijn functie als minister-president de ''zaak-'prinses Margarita'' niet af te schuiven op zijn voorganger Wim Kok. Balkenende zei eerder dat Kok hem niets heeft gemeld over de kwestie ''Margarita'', terwijl er toch een dossier over bestond.

Volgens Bos moet Balkenende goed beseffen dat hij óók namens zijn voorganger(s) spreekt. De PvdA voorman zei verder dat hij het de huidige premier, en de ministers Donner en Remkes, niet moeilijk zal maken over wat hun voorgangers eventueel gedaan hebben. De opmerking van Balkenende over ex-premier Kok beschouwt Bos evenwel als ongepast.

Ook VVD-leider Zalm heeft kritiek op de manier waarop Balkenende de ''affaire-Margarita'' de afgelopen week heeft aangepakt. Hij noemde dat op Radio 1 "niet sterk". Volgens Zalm heeft de premier woensdag op de persconferentie geen volledig beeld gegeven. Zo 'vergat' de premier te melden dat prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn niet op de hoogte waren gesteld van het onderzoek van de BVD naar De Roy van Zuydewijn. Een dag later moesten de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in een brief daarvoor hun excuses maken.