Jamaï wint finale Idols

Jamaï Loman heeft de finale van Idols gewonnen. De 16-jarige scholier uit Schoonhoven was populairder dan zijn concurrent Jim. Als beloning krijgt het nieuwe idool een platencontract van drie jaar. De eerste single, getiteld 'Step right up', ligt op 19 maart in de winkel.

Idols ging op 1 november van start. Het programma bleek meteen een enorm succes. 7626 idolen in de dop kwamen aan de jury voorbij. Velen werden echter door Henkjan Smits, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Jansen genadeloos naar huis gestuurd. Veel deelnemers dachten goed te kunnen zingen, maar mochten die droom meteen laten varen. Anderen kwamen vooral naar de audities om op te vallen. Op klompen, in een gewaagde jurk, met een door verfdampen aangetaste stem begeleidt door een walkman of als Sid Vicious, maar dan in Hawai-shirt en bijpassende korte broek.

De meest afgrijselijke zangers en zangeressen passeerden de revue en na de audities waren er dan ook maar 94 kandidaten over. In twee theaterronden mochten zij hun kwaliteiten tonen. Het aantal ging naar 30 en vervolgens naar 10. In acht live-uitzendingen viel er telkens één deelnemer af. In de laatste uitzending viel Hind af, waardoor Jim en Jamaï in de finale kwamen.

Tijdens de laatste live-shows werd er veel gespeculeerd. Zo zou al vaststaan dat Hind de finale zou gaan winnen. De hardnekkige geruchten werden door producent HMG ontkend en presentatrice Irene Moors en deejay Jeroen van Inkel mochten dan ook meteen een kijkje nemen in het zenuwcentrum waar de telling van de stemmen plaatsvond. Beiden kwamen tot de conclusie dat er niet werd gesjoemeld en de laatste live-show voor de finale leek dit te bewijzen, Hind moest het veld ruimen.

In de aanloop naar de finale bereikte de Idolsgekte een volgend hoogtepunt. Duizenden fans stonden hun idolen op te wachten op de Dam. Door de enorme toeloop ging het uitdelen van handtekeningen niet door, maar Jamaï en Jim spraken de uitzinnige menigte wel vanaf het bordes van het Krasnapolsky-hotel toe. Verder werden door heel Nederland miljoenen 'verkiezingsposters' voor de ramen opgehangen, waarmee een auto en andere prijzen gewonnen konnen worden. Meer dan drie miljoen mensen hebben de fiinale vanavond waarschijnlijk gevolgd.

In de eindshow zongen de finalisten beiden drie nummers. Ze begonnen met een nummer dat ze al eens in een vorige show hadden gebruikt. Vervolgens zongen beiden het nummer 'Your Song' van Elton John. Als laatste kwamen de eigen singles voorbij. Jim zong het gevoelige 'Tell Her', Jamaï vertolkte een swingend 'Step right up'. Na een uur stemmen, waarbij de lijnen zelfs een moment onbereikbaar waren door de grote drukte, kwam Jamaï als winnaar uit de bus. Zijn single ligt 19 maart in de winkel.