Kamer niet blij met 'Hirsi Ali' brief

De Tweede Kamer is niet te spreken over de actie van de ambassadeurs van 21 islamitische landen, die namens de Organisatie van de Islamitische Landen (OIC) een brief aan VVD-leider Zalm zonden, en een afschrift daarvan naar alle andere fractievoorzitters.

In de brief werd er op aangedrongen dat Zalm het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali tot de orde moest roepen. Dit vanwege haar uitspraken in dagblad Trouw over de profeet Mohammed, die ze 'naar westerse maatstaven' een 'perverse man' noemde.

De PvdA heeft minister De Hoop Scheffer aangespoord de ambassadeurs te bekritiseren. Verder betracht de Kamer terughoudendheid om extra spanning tussen moslims en niet-moslims te voorkomen, zeker nu een oorlog tegen Irak dreigt.

PvdA-Kamerlid Koenders heeft wel schriftelijke vragen over de brief gesteld. 'Hoe geloofwaardig vindt u de opmerkingen in de brief over het verantwoord omgaan met het recht van vrijheid van meningsuiting, komende van diverse dictatoriale landen als Sudan, Irak en Iran?', vraagt hij aan De Hoop Scheffer.

D66 vindt de hele brief op het randje van inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Het Kamerlid Karimi van GroenLinks, die zich niet kan vinden de uitlatingen van Hirsi Ali, wijst erop dat 'de ambassadeurs die ons hier de les komen lezen goeddeels komen uit landen waar democratische vrijheden niet bestaan'. De SP'er Ali Lazrak, zelf moslim, wil zich niet in de discussie mengen. Hij laat wel weten niet gelukkig te zijn met de uitspraken van Hirsi Ali. 'Maar mijn mening wil ik van Kamerlid tot Kamerlid overbrengen.'

In de Kamer is wel verbaasd gereageerd op de milde houding van VVD-leider Zalm. Uit eigen kring, zoals de Teldersstichting, werd Zalm aangespoord een helder liberaal geluid te laten horen. Zalm reageerde meteen middels een interview met NRC Handelsblad gisteren. Daarin zegt hij dat de VVD zich niet de mond laat snoeren door de islamitische landen. Hij noemt de brief 'bizar' en zegt dat de ambassadeurs zich beter kunnen bemoeien met de vrijheid van meningsuiting in hun eigen land.