Radio-manager wil grote schoonmaak op 3FM

De nieuwe zendercoördinator van de publieke popzender 3FM, Florent Luyckx, gaat een grote schoonmaak houden op de zender. Althans dat is zijn bedoeling. In ieder geval gaat het al jaren luisteraars verliezende 3FM het komende jaar positiever en jeugdiger worden, belooft hij in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad: ,,We gaan minder zeiken.''

Florent Luyckx is voormalig marketing-directeur van de platenmaatschappij Zomba. TV-kijkers naar Starmaker, waaruit K-otic voortkwam, kunnen hem ook nog wel herinneren als de man die namens het team de beoordelingen met de kandidaten besprak. Belangrijkste doel dat Luyckx zich heeft gesteld, is 3FM positiever te laten klinken. ,,De minachting voor de luisteraar en dat negatieve toontje dat je bij ons nog te vaak tegenkomt, moet er uit''.

''Arrogant toontje dj's''

Volgens Luyckx zijn er teveel ego's als DJ op 3 FM. Er zijn twee dj's, Rob Stenders en Ruud de Wild, die goed zijn in zogenoemde personality-radio. Die worden enorm gewaardeerd door de luisteraars en kunnen zich een hoop permitteren. Anderen moeten niet denken dat ze ook maar even zo een programma kunnen neerzetten: ''Veel andere dj's van 3FM proberen het kunstje van Stenders en De Wild na te doen, maar zijn er helemaal niet goed in. Gevolg is dat ze met hun negatieve gedoe de luisteraars, die we zo keihard nodig hebben, wegjagen. Het heeft geen zin om je publiek te vragen of ze de nieuwe K-otic willen horen en dan vervolgens de voor-stemmers in de uitzending compleet af te zeiken. Zo van: Hoe kun je dit nu in godsnaam goed vinden?''.

Luyckx is het arrogante betweterige toontje van een aantal 3FM jocks duidelijk zat. Voorlopig staan alleen Isabelle Brinkman en Claudia de Breij ter discussie. Brinkman doet geen goed aan de positieve sfeer op 3FM, en de Breij noemt hij een groot talent, die niet helemaal op haar plaats zit nu.

Beelen

Giel Beelen, het lastige jongetje van de klas, verdient een nieuwe kans vindt Luyckx. Dat de VARA Henk Westbroek binnenkort van de zender haalt is voor de 3FM-baas mooi meegenomen. Westbroek belichaamde de oude radio, en dat is nu net het probleem volgens Luyckx: ,,Het is onze opdracht radio te maken voor 13- tot 35-jarigen, maar in de praktijk luisteren vooral 25- tot 49-jarigen naar 3FM. Dat is niet een klein beetje mis, maar flink mis''.

Het is nog maar de vraag of Luyckx daadwerkelijk al zijn plannen kan doorvoeren. 3FM is geen 538 of Yorin waar één iemand zonder probleem het beleid kan bepalen. Bij de publieke omroep zal Luyckx toch met alle zendgemachtigden te maken krijgen, als hij programma's wil schrappen of dj's de laan uit wil sturen.

Luyckx ten tijde van Starmaker.