VS woedend over mogelijk veto in NAVO

Amerika is woedend over het voornemen van Frankrijk, Belgie en mogelijk Duitsland om binnen de NAVO het plan van militaire hulp aan Turkije met een veto te blokkeren. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel had zondagmorgen op de Vlaamse publieke omroep VRT gezegd dat Frankrijk en België hun vetorecht binnen de NAVO zullen gebruiken om indirecte steun van de alliantie aan Turkije te blokkeren, mocht er een militair conflict met Irak komen.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld haalde zaterdag op een conferentie in München fel uit naar de drie landen. Hij noemde hun opstelling "onvoorstelbaar" en zei dat deze bedreigend voor de geloofwaardigheid van het NAVO-bondgenootschap is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zei gisteren dat zo'n stap "onvergeeflijk" is.

Turkije wil NAVO steun als Irak wordt aangevallen door ondermeer Amerika. Nederland heeft al patriot afweersystemen inclusief bemanning beschikbaar gesteld. Demissionair minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken is het dan ook "hardgrondig oneens" met het voornemen van de drie landen om verzet aan te tekenen tegen het plannen van hulp aan Turkije. "Een bondgenootschap is ons wel iets waard. Vandaar dat Nederland wel Patriots naar Turkije zal sturen".

De VS hebben Turkijke inmiddels beloofd dat ze bescherming krijgen, zelfs als er geen overeenstemming wordt bereikt tussen de NAVO-landen. "De Verenigde Staten en landen binnen de NAVO die wel geloven in steun voor Turkije, zullen dat gewoon doen. Laat daar geen twijfel over bestaan", zo zei minister Rumsfeld.

Duitsland lijkt inmiddels wel bereid patriotraketten te leveren aan de Nederlandse eenheden die naar Turkije gaan.