Chronische hoofdpijn vaak door pijnstillers

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

30 tot 40 procent van de mensen die geregeld hoofdpijn heeft, houdt deze juist in stand door de pijnstillers die ze daartegen slikken. Dat werd gemeld in het jongste nummer van het gezondheidstijdschrift "Beter".

In een artikel over medicatie-afhankelijke hoofdpijn baseert het blad zich op eigen eigen onderzoek en op navraag bij neurologen en andere deskundigen, aldus de hoofdredacteur.

Deze medicatie-afhankelijke hoofdpijn begint bij de meeste mensen, omdat zij veel pijnstillers slikken in de verwachting juist die hoofdpijn daarmee te kunnen bestrijden. Door het vele slikken van deze medicijnen wordt hun zenuwstelsel daardoor langzaam ongevoelig voor het dempen van de pijnprikkels, waardoor er steeds meer pijnstillers nodig zijn om het effect van pijnbestrijding te bewerkstelligen. Een lichamelijke verslavingsreactie dus. Wat voorheen een "normale" hoofdpijn was, gaat hierdoor over in een chronische kwaal. Volgens het blad is de enige remedie tegen deze kwaal, het zo snel en rigoureus mogelijk stoppen met het innemen van deze medicijnen.

Het zijn overigens niet alleen de zware pijnstillers die verslaving bewerkstelligen. Bij een inname vanaf een half tablet per dag, in een periode van twee tot drie dagen per week, kan ook gewone paracetamol het zenuwstelsel zo verstoren. Paracetamol is behalve op doktersrecept sinds 1999 ook in de vrije verkoop verkrijgbaar.

Zoals gezegd is stoppen met medicijnen de enige oplossing voor chronische hoofdpijn. Makkelijk gaat dit meestal niet. Zonder steun van de omgeving en huisarts blijkt dit meestal niet te lukken, ondermeer door de ontwenningsverschijnselen die optreden. Ook blijven na het stoppen met medicijnen de oorspronkelijke hoofdpijnklachten bestaan, maar uiteindelijk zouden de pijnstillers weer gebruikt kunnen worden waarvoor ze bedoeld zijn: bestrijden van erge hoofdpijn.

Volgens het blad lijdt bijna één op de twintig Nederlanders aan deze vorm van chronische hoofdpijn (drie of meer dagen per week hoofdpijn, en neemt de overgrote meerderheid zijn toevlucht tot de vrij verkrijgbare pijnstillers, zonder er ooit de huisarts voor te raadplegen.