Onderzoek: Van Breezer word je snel dronken

Onderzoek aan het Meander Medisch Centrum te Amersfoort heeft aangetoond dat het mixdrankje Bacardi Breezer - vooral populair onder een bepaald soort 16-jarige puberende meisjes - slecht is. Het fruitdrankje met rum kan door het zoete fruitextract sneller tot dronkenschap leiden. Door de grote hoeveelheid suiker in het drankje stijgt het alcoholpercentage in het bloed sneller.

Onderzoeker Albert van de Wiel zegt: "Rond de mixjes hangt een sfeer van "Ach, het is een zwak alcoholisch drankje. Het kan geen kwaad.' Daarom vinden veel ouders goed dat hun kinderen al op jonge leeftijd aan zo'n mixje beginnen. Onverstandig. Het wordt tijd dat ouders en ook kroegbazen inzien dat de drankjes extra snel, hoge alcoholpromillages veroorzaken"

Wim van Dalen, directeur van de Stichting Alcoholpreventie (STAP), zegt: "Alarmerend. Dit is een signaal waarmee iets gedaan moet worden. Ik ben ervan overtuigd dat de resultaten bij de Breezers ook gelden voor andere mixdrankjes, omdat bij alle soorten sterke drank met zoetigheid wordt gecombineerd."

Van Dalen doelt hiermee op populaire mixjes zoals Smirnoff Ice (wodka), Bacardi Cola (rum) en Passoa Orange. "Nu zijn die gewoon in de supermarkt te koop. Dat kan niet langer. Mixdranken moeten als sterke drank behandeld worden en alleen in slijterijen verkrijgbaar zijn. De overheid mag de ogen niet meer sluiten voor de risico's."