VN: Bewapende Noordkoreanen in DMZ

De VN heeft gemeld dat het Noordkoreaanse leger lichte automatische wapens in de DMZ (gedemilitariseerde zone) heeft gebracht. Dat zou een schending zijn van de in 1953 gesloten wapenstilstand.

Het zou gaan om automatische wapens die door meer dan een persoon worden bediend. Zes keer, tussen 13 en 20 december, zijn Noordkoreaanse eenheden gesignaleerd die type 73-mitrailleurs het gebied binnenbrachten, ze installeerden en bemanden.

Dit is waargenomen door Zuidkoreaanse troepen die bescherming bieden aan arbeiders die werken aan het herstellen van een spoor- en wegverbinding tussen Noord- en Zuid-Korea. De Noordkoreanen namen hun posities in op 100 tot 400 meter van de demarcatielijn die beide landen scheidt en trokken zich terug aan het eind van elke dag. De VN heeft op 23 december aan Noord-Korea gevraagd om tekst en uitleg te geven, maar tot 26 december was hieraan geen gehoor gegeven.

De gedemilitariseerde zone bestaat uit een strook van 2000 meter ten noorden en zuiden van de demarcatielijn en is overeengekomen door beide partijen als onderdeel van de wapenstilstand die op 27 juli 1953 werd gesloten. Het Noordkoreaanse leger heeft tweederde van zijn 1,1 miljoen manschappen aan de grens gelegerd. Het zuiden wordt verdedigd 650.000 door Zuidkoreaanse en 37.000 door Amerikaanse troepen.

Met dank aan _nylz_, die ons dit bericht geheel vertaald submitte!