Familie verdronken autodief boos op politie

De familie van de twee weken geleden verdronken Dave Koster (29) uit Beverwijk is boos op de politie van het Veluwse Hattem omdat die de zoekactie naar het stoffelijk overschot van de man hebben stopgezet.

Het lijk van Koster ligt onder het ijs van een meertje, een oude rivierarm van de IJssel, in Hattem. Daar dook hij in de nacht van 11 op 12 december samen met een vriend uit wanhoop bij -8 graden Celsius in, toen ze na een wilde achtervolging op de A50 door verschillende politieauto's op de hielen werden gezeten na een autodiefstal. De vriend van de Beverwijker overleefde de zwemtocht naar de overkant en werd later aangehouden, Dave verdronk onder het ijs.

Volgens de familie is het niet goed te praten dat Dave die bewuste nacht een auto heeft gestolen. ''Hij was psychisch ziek en had van zijn leven een puinhoop gemaakt. Maar desondanks dat hielden we gruwelijk veel van hem'', zegt zijn broer. Maar het feit dat de politie nu maar afwacht totdat het lijk van zijn broer een keer boven komt drijven steekt hem. Dit weekend liet een agent van de meldkamer weten dat ook politiemensen recht hebben op een vrij weekeinde, maar ''als het de zoon van een bekende Nederlander was geweest zouden ze wel doorzoeken'', meent hij.

Een woordvoerder van de politie zegt echter dat de politie en brandweer alles gedaan hebben wat mogelijk was. Ook de Hattemse burgemeester Abbenhues en de brandweercommandant hebben zich persoonlijk met de zaak bemoeit. Maar vanaf donderdag waren de weersomstandigheden zo ongunstig dat er niet meer gezocht kon worden. Volgens de woordvoerder zal de zoektocht deze week worden voortgezet, omdat de politie ook wel inziet dat de familie de dood van hun zoon middels een begrafenis willen afsluiten.