Ophef over 'executiebevel' voor abortus in VS

In de Amerikaanse staat Georgia is een storm van kritiek ontstaan over een wetsvoorstel dat voorstelt om vrouwen, die een abortus willen, een rechtzaak te laten ondergaan om een rechter een bevel tot executie te laten ondertekenen.

De republikein Bobby Franklin heeft het voorstel ingediend om de rechten van ongeboren kinderen te onderkennen. "De laatste drie jaar krijgen deze kinderen de doodstraf, terwijl er geen rechtzaak over is geweest," aldus Franklin. "Deze kleine jongens en meisjes moeten we beschermen."

Voorstanders van de abortus hebben kritiek op het wetsvoorstel omdat deze tegen een uitspraak van het hooggerechtshof uit 1973 indruist. Met die uitspraak werd abortus in het hele land gelegaliseerd. "Dit zal de kans op gevaar voor de vrouwen vergroten. Zij zullen eerder hun toevlucht zoeken tot illegale abortus," aldus een woorvoerder van een pro-abortus-organisatie.

Zelfs onder republikeinen krijgt het voorstel overigens weinig steun en het lijkt er dan ook niet op dat het plan zal worden aangenomen.

Met dank aan Wicha voor de tip!