Buurman Volkert van der G. verdachte

Het wapen waarmee Volkert van der G. op Pim Fortuyn zou hebben geschoten, is waarschijnlijk geleverd door een vriend met een crimineel verleden. De voormalig bovenbuurman van Volkert van der G. heeft een strafblad. In de jaren tachtig is hij veroordeeld voor een gewapende overval.

De man woonde boven het kantoorpand van de Vereniging Milieu Offensief (VMO). Volkert werkte hier, tot zijn arrestatie, ook. Volkert en de man hebben elkaar hier leren kennen en bleken op gebied van de vegetarisch/veganistische keuken veel gemeen te hebben. Ook privé kwamen ze bij elkaar over de vloer. Op 6 september is de man aangehouden op verdenking van het verstrekken van het moordwapen.

Volgens het recherchebijstandsteam zou het wapen tevens al eerder gebruikt kunnen zijn bij een ramkraak in Emmen, waarbij het spoor nog dood loopt. Fortuyn werd op 6 mei vermoord met een semi-automatische Star Firestar.

De bovenbuurman is na twee dagen weer vrij gelaten, waarna Justitie eind september meldde dat er geen verdenking meer op de man rustte. Deze verklaring is inmiddels ingetrokken. De Amsterdamse persofficier Kruimel liet weten dat de oud-Wageninger nog steeds in het beeld is in het lopende onderzoek naar Volkert van der G. De opgepakte en vrijgelate man woont nu in Amersfoort en was niet voor commentaar bereikbaar, zo meldde de Gelderlander.