Sharp produceert eerste glazen processor

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Japanse bedrijf Sharp heeft als eerste een glazen microprocessor geproduceerd. Het glas vervangt hier de halfgeleider silicium en uit onderzoek is gebleken dat elektronen zo'n 600 maal sneller door het glas heen stroomde dan bij een silicium chip. De snelheid echter is niet te vergelijken met de huidige processoren; ter vergelijking: op dit moment zitten we rond de 2,0 GHz met silicium chips (Intel/AMD) en deze processor draait op 3 MHz.

Het ontwerp is echter niet nieuw; de processor is gebaseerd op de Z80, welke in de jaren 80 populair was onder hobbyisten. De Z80 werd onder andere gebruikt in de MSX en Timex Sinclair computers, maar de chip is nog niet verdwenen. Tegenwoordig vinden we het namelijk in de Ti-83 grafische rekenmachines en de Gameboy heeft er ook jarenlang gebruik van gemaakt.

Het gaat hier echter niet om het ontwerp, maar om de technologie. Nog nooit eerder is het iemand gelukt om een processor uit glas te maken. Het bedrijf voorspelt hier dan ook veel toepassingen voor. Zo zou de processor kunnen dienen voor visitekaartjes, wat beeld kan laten zien op een LCD scherm. Sharp verwacht niet dat een huidige CPU met glas gemaakt kan worden, daarvoor heeft het teveel beperkingen. Inmiddels heeft Sharp de productie gestart. Op dit moment rollen zo'n 2,5 miljoen microprocessoren uit de fabriek.