LPF wil wending normen en waarden discussie

De LPF is niet gelukkig met de manier waarop er momenteel met de normen en waarden discussie wordt omgegaan. Volgens de partij glijdt het niveau af tot ordinaire ,,fatsoensrakkerij''. LPF'er Mat Herben uitte gisteravond in het televisieprogramma Nova kritiek op de manier waarop nu het debat wordt gevoerd.

Als voorbeeld noemde hij de discussie in de Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen, waar Paul Rosenmöller het had over asbakjes legen op straat, en het CDA het had over geweld in tv-programma's.

Dat is niet de essentie zei Herben: ''Het moet gaan om wezenlijke zaken als de gelijkwaardigheid van man en vrouw, van homo en hetero, de scheiding van kerk en staat en de vrijheid van meningsuiting. Dat zijn waarden die wij aan onze kinderen willen doorgeven en aan de nieuwkomers in Nederland'', aldus Herben in Nova.

Islam

Herben vindt ook dat de discussie te weinig is gegaan over de normen en waarden die bij inburgering aan ,,nieuwe Nederlanders'' moet worden doorgegeven. Het is niet ons probleem als (fundamentalistische) islamieten daar problemen mee hebben. ,,Dat is hun probleem'', aldus Herben. In de universele verklaring van de rechten van de mens staat dat er vrijheid van godsienst is, maar ook de vrijheid een godsdienst te verlaten. ,,In de islam is dat laatste onmogelijk; dat is hun probleem.''

Als het aan Herben ligt trommelt het kabinet alle imams in Nederland op om hen te vertellen wat de essentiële normen en waarden zijn waaraan mensen zich in Nederland hebben te houden. Verder keerde Herben zich tegen subsidie aan islamitisch onderwijs, als daar niet volgens de Nederlandse normen en waarden les wordt gegeven.

-
Via de site van Nova is het programma terug te zien.