Genderkliniek 1 oktober weer open

De genderkliniek in Utrecht, die in 1998 moest sluiten van de toenmalig minister van Volksgezondheid Borst, zal op 1 oktober haar deuren weer openen. Directeur B. van Delen heeft een maas in de wet gevonden waardoor het weer mogelijk het geslacht van een kind op voorhand te bepalen. Van Delen zei dit in het EO-televisieprogramma Knevel op zaterdag.

In de nieuwe opzet wil de kliniek spermacellen in de Verenigde Staten laten scheiden. Hiermee kan de kliniek, die in '98 gesloten werd op grond van de Wet bijzondere medische verrichtingen, die geslachtsbepaling om niet-medische redenen verbiedt, weer baby's-op-bestelling leveren.

Nederlandse politici reageerden in het TV-programma met verontwaardiging op de plannen voor hetopening. Volgens CDA-Kamerlid Ormel handelt Van Delen in strijd met de nieuwe Embryowet. SP-Kamerlid Kant wil dat er juridisch tegen de kliniek wordt opgetreden. Als het toch kan, moet er volgens haar een spoedwet komen. Staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid heeft de inspectie voor de volksgezondheid gelast een onderzoek in te stellen.