''Alle junks Amsterdam uitzetten''

Politiecommissaris J. van Riessen uit Amsterdam wil alle junks de hoofdstad uitzetten. Dat zou volgens hem resulteren in 30% minder misdrijven.

Van Riessen wil de junks onderbrengen in centra buiten de stad, bijvoorbeeld in een zorgboerderij. ,,De politiek heeft ruim twintig jaar geen keuzes gemaakt. Ze moeten nu een keuze maken tussen of overlast of alle junks de stad uit'', zei de politiecommissaris. Naar schatting telt Amsterdam 3.000 verslaafden. Zeshonderd van hen komen in aanmerking voor gedwongen opname, de zogenoemde Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV).

Goed plan

De belangenvereniging voor drugsgebruikers (MDHG) vindt het plan van Van Riessen een goed idee. Het kan een goed alternatief zijn voor de slechte hulpverlening in Amsterdam: ,,Als mensen daar rust kunnen vinden, een opleiding kunnen krijgen en op een normale manier geld kunnen verdienen, kan ik me voorstellen dat een hoop mensen daar graag gebruik van willen maken,'' meent MDHG directeur J. Arnold

De drugshulpverlening in Amsterdam is volgens Arnold zo waardeloos en bureaucratisch dat de verslaafden snel gebruik zullen maken van een aanbod om de stad uit te gaan.